Vi ska skaffa valp :)


Då var det bestämt, i början av augusti kommer det flytta hem en liten underbar kille av rasen berger de pyrenées, a face race. Svensk översättning blir väl ungefär en pyreneisk vallhund (kallad pyrre).

Vad är det för ras?
Berger des Pyrénées [bɜʀʒe’de piʀene’] är en medelstor vallhund som har sitt ursprung i den franska delen av Pyrenéerna. Det finns två varianter av rasen: Berger des Pyrénées à poil long (pyreneisk vallhund, långhårig) och Berger des Pyrénées à face rase (pyreneisk vallhund, korthårig). Rasen är fortfarande ovanlig utanför sitt hemland och av de två varianterna är face rasen den mest ovanliga, även i Frankrike. Första Bergern kom till Sverige 1985 och sedan dess har ca 600 poil long registrerats och ca 150 face rase.

Rashistorik
Rasens historia är mycket osäker. En teori är att rasen tillsammans med andra raggiga små vallhundar har utvecklats från de vallhundar asiatiska folkstammar förde med sig när de för ca 3000 år sedan invandrade till Europa. De hade också med sig de stora herdehundarna som användes till vakt och försvar mot rovdjur och annat hotande. Herdehunden som vakat vid Bergerns sida är Pyrenéerhunden.

Under en lång tidsperiod förblev Bergern i sin naturliga miljö. Det var en hund för det dagliga arbetet, varken mer eller mindre. Det är först under första världskriget som Bergern började visa upp sig utanför Pyrenéerna. Den användes då av den franska armén som rapport-, sök- och räddningshund.

På grund av isoleringen mellan de olika dalarna i Pyrenéerna så utvecklade varje dal sin egen typ av Berger.

Typerna lever kvar än idag och kan ge många överraskningar i avelsarbetet, och det är också anledningen till att rasen är så heterogen. Det stora antalet typer gjorde det också svårt för rasen att bli godkänd och det är först 1926 som FCI godkände rasen.

Genom århundradena har folket i Pyrenéerna livnärt sig på fårskötsel och till sin hjälp har de haft sin Berger. Rasen har formats av bergen och det är en ras som är framtagen för att klara av mycket tuffa förhållanden och avlad för att valla och vakta tjugofyra timmar om dygnet.

En Berger des Pyrénées är en kroppsvallare och går gärna nära fåren. En Berger har lätt att anpassa sig till flertalet situationer genom att använda olika arbetssätt och genom att visa prov på stort initiativtagande. För att uppväga sin litenhet används skallet och även tänderna i situationer där det krävs. Än idag kan man finna vallande Bergers uppe i Pyrenéerna.

Hur är det med mentaliteten?

En Berger har en speciell och unik karaktär. Det är en oerhört aktiv, alert, outtröttlig och intensiv hund. Den verkligen utstrålar energi, okynne och livsglädje. Ingenting går en Berger förbi och den vill gärna ha kontroll på hela sin omgivning. Den är snabb i reaktionerna och ständigt redo att svara på minsta retning. Vaktinstinkten hos rasen är stor och Bergern talar gärna om när något händer. Bergern är mycket lättlärd och formbar och har en väldigt stark flockkänsla, men är samtidigt även egensinnig, initiativrik och listig. Att äga en Berger kan ibland vara en utmaning att försöka ligga steget före.

Bergern är i grunden en misstänksam hund och kan vara reserverad mot främmande, både människor och hundar. Därför kräver den social- och miljöträning redan från tidig ålder, och många gånger måste man lägga ner extra tid på framför allt hanterings-träning. Som den vallhund Bergern är så har den behov av aktivering och vill vara delaktig i familjens aktiviteter och vill känna sig nyttig. Med glädje och entusiasm ställer den upp på all form av träning, om det så är lydnad, agility, freestyle, spårarbete eller vallning m.m., ivrig över att få vara till lags. Rasen har ett behov av motionering och att få springa fritt.

En Berger är en ras för den som har det lilla extra intresset och för den som är villig att lägga ner tid på sin hund. En Berger kräver sin ägare, men ger man den det den behöver och vill ha så ger den tillbaka tusenfalt och blir en idealisk partner för ett aktivt liv. CBPs slogan ”Alltid på G – Berger des Pyrénées” överensstämmer verkligen med hur en Berger är. Med ett spjuveraktigt energiknippe till Berger i huset blir livet aldrig tråkigt!

En berger kräver sin ägare, men ger man det det den behöver och vill ha så ger den tillbaka tusenfalt och blir en idealisk partner för ett aktivt liv.

Varför väljer man en vallhundsras?

Sedan 2006 har jag haft foxterrier och jag älskar rasen. Däremot älskar jag inte alltid vissa egenskaper som terriern har och som individen har. Det jag inte är sugen på är:
– högt resursförsvar
– att alltid läsa kroppspråk i förebyggande syfte (för att undvika bråk/slagsmål)

Dessa anledningar är bara några. En vallhund har andra egenskaper som kanske inte gör den lättare att äga men lättare att hantera. Först och främst att den vill jobba, att den måste jobba, att den har mer uthållighet (mentalt än en terrier), att den älskar att springa, att den är en mer lämplig allroundhund, och att den förhoppningsvis inte tar strid för mycket 😉 för allting annat. Och så behöver ”Foxsecurity AB” förstärkas upp med ytterligare en resurs som hjälper till hemma och håller koll på alla andra. För bergern har lite vakt i sig men det har vi nu vant oss vid hemma.

Varför väljer man en berger?
Det var när jag såg den här bilden som föreställer Sylvia Trkmans ”La” som jag tror att jag blev såld första gången. Då hade jag ingen aning om vad det var för ras. Den såg inte ut som hennes andra bc:s och vem blir inte kär i det där galna uttrycket.

 

Bildresultat för berger des pyrénées à face rase

Jag hittade den här lilla historien på en kennelsida och lite grand är det nog en väldigt bra sammanfattning av varför andra väljer bergern.

Popcorn-hundar
Begreppet myntades av en granne, som en sommarkväll ringde för att upplysa oss om att ”den där popcorn-hunden är på fel sida av muren”. Detta var på den tiden då vi fortfarande hade Boxer och vår första Berger ”Ättan” var tämligen ny i familjen. Muren runt vår gård som varit en tydlig och funktionell inhägnad för Boxrarna, var för en liten popcorn-Berger närmare att betrakta som en utmaning…förstås! Bestämmer man sig för att dela sin vardag med ett popcorn, så får man vara beredd på tassavtryck både högt och lågt, inte bara på benen utan också på ryggen och axlarna (…och ibland även på köksbord och fönsterbräden, men detta sker oftast i smyg…) En popcorn-hund studsar gärna genom livet och bjuder sina människor på ofantligt många lyckliga stunder, men inte sällan också en del blod, svett och tårar. För en popcorn hund kräver en människa som förstår vikten av att ha ett ordenltigt lock på sin ”popcornkastrull” för att undvika att de poppar iväg utan kontroll. Och då , då är popcorn-hunden alldeles, alldeles underbar och förmodligen allt du kan önska av en hund. Och mer därtill…

– kopierat från Kennel Dirgis ”Om rasen” –

Rasen är livlig, full av energi, påhittighet och bus, den vill göra allt och har inga begränsningar. Och de flesta har inget behov av att jaga, i alla fall inte några längre sträckor. Själv vill jag ha en allroundhund att jobba med så att man kan bredda sig lite mer än bara agility. Niclas vill ha en kompis i skogen som kan vara lös. Och så gör det inget att den är tokig och hittar på bus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s