Götlaborg och Sweden Enduro Series


Igår fredags drog jag och tjejerna ner till Skövde för att hämta sambon som varit på övning med jobbet. Sedan direkt ner till Göteborg för att checka in på Quality Hotell Panorama.

Här har de en hel våning för hundägare och personalen var fantastiskt trevlig. Gissningsvis har de många hundägare som besökare eftersom alla var trevliga och inget knorr om att hålla sig på undantagstillstånd (läs synas så lite så möjligt av respekt för alla allergiker). 

Den ena hotellhunden kollar av om sängarna verkar OK.

Hotellhunden fick även träna stadga …o0(attans inget får man gratis inte…)

När hundarna installerats och fått sitt var det dags att äta middag för tvåbeningarna. För min del blev det en räksmörgås ”Easy A” som var himmelskt god.


Vi här för att Niclas ska tävla enduro igen. Läs mer om tävlingen på Sweden Enduro Series.

I Göteborg går tävlingen i Änggårdsbergen, ett väldigt vackert område.

Historia

Änggårdsbergen är ett populärt område för friluftslivet där många människor cyklar, springer, promenerar, fikar och grillar. Stadsdelen Änggården ligger också i anslutning till skogsområdet.

Naturreservatet Änggårdsbergen utgörs av en höjdplatå, delad av dalgångar i fem delvis mycket branta bergsryggar, som på flera ställen täcks av ljunghedar. På några av de högsta punkterna finns fornrösen, sammanlagt nio stycken, samt en fornborg. Stora delar av reservatet är skogklädda, med ek, björk och tallskog på höjderna och blandskog med inslag av ädellövskog i dalarna. Området innehåller ett antal sjöar, som Axlemossen, Finnsmossen, Trinde mosse och Torbjörnsmossen, med avrinning genom bäckravinerna. I dalar och sänkor finns myrgölar och kärr.
Skogen i Änggårdsbergen avverkades troligen på 1500-talet. Marken svedjades för användning som betesmark, tillhörande gårdarna Stora Änggården och Lilla Änggården. Dessa utmarker sträckte sig söderut bort mot Eklanda by i Fässbergs socken. Apotekaren Arvid Gren, som övertog Stora Änggården vid mitten av 1800-talet lät sedan plantera ny skog på de kala bergen. Vid tillkomsten av Göteborgs botaniska trädgård 1919-1923 förvärvades både inägor och utmarker från de båda gårdarna. Ett antal markägare donerade sina arealer och Göteborgs stad förvärvade ytterligare mark. I och med detta var Änggårdsbergen skyddade för exploatering och kom att utgöra trädgårdens ytterområde.
Den del av reservatet som ligger inom Mölndals kommun, förvaltas av kommunen. Den del som ligger inom Göteborgs kommun förvaltas av Göteborgs botaniska trädgård, som numera sorterar under Västra Götalandsregionen. Göteborgs botaniska trädgård avgränsas genom ett staket mot Änggårdsbergen. Största delen av trädgårdens arboretum ligger utanför staketet, medan Naturparken med Vitsippsdalen ligger innanför staketet. Denna del av området har sedan 1910-talet särskild status som ett reservat av rik västsvensk lövskogsvegetation där inga andra ingrepp får göras än sådana som krävs för framkomligheten på gångvägarna.

Och för att hitta hit:


Och så här ser området ut:

Det är lördag morgon och jag sitter på hotellrummet. Klockan är drygt 9. Rastade hundarna strax efter 7:00 och det är fortfarande väldigt lite trafik än. 

”Staden har ännu inte vaknat….”

Niclas drog just iväg för att träffa en träningskompis från Enköping. Dagen innan tävling så får man köra tigerorm tävlingssträckorna så det kommer nog att finnas en hel del att diskutera om de tekniska svårigheterna. Tjejerna och jag softar lite innan vi ger oss av på löprunda och eftersom vi bor så centralt funderar jag på att ta mig till Delsjön. Delsjöområdet är ett riksintresse för friluftslivet. 

Det känns härligt att vara i Götet. I den här staden finns en atmosfär som inte finns någon annanstans. 

”Det är gött att leeva…..”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s