Hallandsåsen, Vallåsen Enduro och Hotell Freden i Knäred…


I fredags åkte vi ner till Halland för att Niclas skulle tävla i Vallåsen Enduro. Tävlingen gick på Vallåsen Bike Park ungefär 30 minuter med bil söder om Knäred.

Lite kort historia…

Freden i Knäred slöts den 20 januari 1613 mellan Danmark under Kristian IV av Danmark, som vid tiden bodde på slottet i Halmstad och Sverige under Gustav II Adolf som ett resultat av förhandlingar som inletts i december 1612 under engelsk medling. Genom fredsfördraget avslutades Kalmarkriget 1611–1613.

Freden innebar att båda rikena återställde de under kriget gjorda erövringarna (Sverige: Jämtland och Härjedalen; Danmark: Kalmar, Borgholm med Öland med flera. Som pant för det krigsskadestånd på 1 miljon riksdaler, som Sverige skulle betala Danmark inom 6 år (Älvsborgs andra lösen), behöll Danmark Älvsborg med städerna Nya och Gamla Lödöse. Även Askim, Hisingen, Sävedalen, Bollebygd, Ale, Vätle och Flundre härader i Västergötland med alla dess inkomster behölls av danskarna som pant.

Sverige avstod sina anspråk på Soneburgs slott och avsade sig även ”Rättighet, höghet, härlighet, skatt eller uppbörd över kustsamerna vid Västerhavet mellan Titis- och Varangerfjord”, det vill säga anspråk på norska och norrländska landsdelar. Både Sveriges och Danmarks kung skulle ha rätt att bära vapnet tre kronor i sina vapensköldar, dock med ”kondition och förbehåll”, att detta inte skulle användas som anledning till kommande krig. Alla invånare i Sverige och dess provinser skulle få idka handel i Danmark-Norge och vice versa och ingen tull skulle tas upp för svenskar eller deras gods i Öresund.

En minnessten över freden i Knäred restes 1925 av Hallands museum vid Sjöared mellan Knäred och Markaryd. Klumpstenen en meter norr om minnesstenen utgör enligt traditionen foten till det bord på vilket freden underskrevs.

Vi hade bokat ett weekendpaket på Hotell Freden i Knäred med 3 frukostar och 2 middagar sant rabatt för hundarna. Ett väldigt bra prisvärt boende med fina omgivningar för hundpromenad och spår. Middagarna var riktigt goda med trerätter och vin till maten. Tack Ulrica för god mat och superservice :)!

Niclas åkte till Vallåsen på lördagen för att träna medan vi, tjejer, passade på att gå en bit på hallandsleden.

Och här hittade vi fina vårtecken längs leden.

Efter det hann jag med lite snabb shopping hos Tulipa – inredning bland blomster & Vintage. Ägaren har även en väldigt trevlig blogg som heter Liljor & Tulpaner. Det blev en ljusslinga i vitt och en rosa Hinzaväska av svensk design plus en liten grön växt.

”April is the cruellest month.

~ T.S Elliot ~

2 tankar på “Hallandsåsen, Vallåsen Enduro och Hotell Freden i Knäred…

  1. Tack själva, dina ord värmer gott 🙂 så mysigt att ha er hos oss! Nu har vi fått lite mera tips och trix för hunderiet på hotellet så som sagt nästa gång blir det förhoppningsvis snäppet ännu bättre! Hur gick det med vovven???? kramisar till er alla!

    Gillad av 1 person

    • Härligt att du tyckte det. Det var så skönt att bli ompysslade hos dig 😘. Så bortskämd blir man inte varje dag! Och det ser vi fram emot låter spännande. Tyvärr hade vovven gått till någon annan lite hastigt och lustigt. Det var lite konstigt men jag antar att det är sånt man får räkna med. Så det bidde ingenting. Och kram på dig med från oss alla 💋

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s