Träningsprogram för nybörjare – 10 km löpning


 Har länge velat försöka komma igång och springa. Jag tillhör kategorin som inte tycker att det är särskilt inspirerande att springa även om jag vet att man mår bra av det och får mycket mer energi. Det är väl bara det att det har varit svårt att komma över tröskeln i början. Den brukar kännas ungefär så här:
Bildresultat för stort steg
Det krävs en enorm viljestyrka och jag erkänner jag är en lat person som gärna försöker komma undan.
Men nu har jag bestämt mig för ett mål som är att orka springa någonstans mellan 7-10 km. Det här programmet har som målsättning att du ska orka 1 mil men min egen målsättning är satt lite lägre för att jag vill att det ska kännas bra, det är det viktigaste. Inte att sträckan blir exakt 1 mil. Däremot att faktiskt orka och tycka att det är kul att springa längre än 30 minuter.
Så nu har jag avveckat första veckans program som såg ut så här:

Vecka 1


Pass 1
Distans 30 min. Jogga 2 min och gå 3 min. Upprepa 6 gånger under 30 minuter.

Pass 2
3 km testpass.
Värm upp ordentligt, spring/gå sedan 3 km så fort du kan. Använd gärna en sträcka som du kan använda flera gånger.  Tiden blev 23,11 minuter och totalt 7,42 min/km. Säkert inget som imponerar på någon annan, men jag är nöjd :).

Pass 3
Långdistans 40 min. Gör så att du joggar 3 min och går 2 min hela 40 minuterna. Det här blev ett jobbigt pass. Gjorde passet två dagen innan och samma dag började vi med en timmes agility i Kungsängen för att sedan avsluta med pass 3. Var tvungen att gå 3 minuter på 2 ställen, istället för bara 2 minuter. Annars kände jag mig nöjd och benen kändes lite tunga efteråt :).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s