Besök på ReDog i Västerås


Första september tillbringade jag tillsammans med Susanna Sandberg, Kennel Tailtops,  på ReDog i Västerås. Vi hade bokat in undersökning av patella för Penny och Zorro (Tailtop´s Final Flying Adventure). Sedan hade jag även bokat in friskvårdsbesiktning av både Penny och Paddan hos Stefan. Penny har visat ömhet i ryggen ett tag så jag ville kolla upp henne och tänkte att det är lika bra att han får se över båda hundarna samtidigt.

Patellaundersökningen gick jättebra och helt utan anmärkning så nu finns det resultatet redovisat på SKK:s hunddata.
patella-penny

Penny:
Rör sig i två spår med skillnad på skritt och trav. När hunden ska trava blir hon trång mellan bakbenen medan hon i skritt rör sig avslappnat och lika brett fram som bak. Vid undersökningen visade hon sig vara normaltorr i samtliga benleder. Normal ledmobilitet och muskelflexibilitet i ben. Normal i böj och sträckarsenor. Stabil i patellor och knäleder. Jämnt musklad parvis mellan ben. Normalt i bröstryggen men i ländryggen från L3 och bak fram till korset har hon intraspinal palpationssmärta och sätter sig som avvärjning vid undersökning.

Hältutredning  (gradering av hundens tillstånd 0 = obesvärad, 1 = lindrigt besvärad, 2 = måttligt besvärad, 3 = kraftigt besvärad)
Palpation – 1 – reaktion i ländryggen
Muskelstatus – 1 – muskelöm i länden
Smärta – 1 – ländrygg

Utlåtande: Vila i 10 dagar med daglig massage enligt instruktion från Stefan. Om smärtan finns kvar efter denna period får jag återkomma och då får vi bestämma hur vi ska gå vidare med rehab/röntgen. Stefan tyckte att Penny var en trevlig och fin hund med bra hull och muskler generellt :).

Det känns lite tråkigt att en så ung hund ska gå och ha ont i ryggen och det ger mig emellanåt lite onda aningar. Vi har försökt att vara försikiga så jag kan inte komma på något hon direkt skulle ha gjort. Penny är dock en hund med en enorm energi och hon brukar sladda runt när hon får springa lös själv så det kan mycket väl ha hänt då.

Paddan:
Rör sig normalt, har pronation på samtliga tassar, normaltorra benleder i alla fyra benen och samtliga leder, känns stark längs med ryggen med normal svikt, normal ledmobilitet och muskelflexibilitet, jämt musklad parvis mellan ben, stabila patellor och knäleder, normal i böj- och sträckarsenor.
Utlåtande: En mycket trevlig hund vid undersökning med bra hull och muskler :)!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s