Sökläger för bästa Git Jering, Alfahundcenter


Äntligen bar det iväg till Lerum för 5 hela dagar med sök, lydnad och uppetande tillsammans med en massa härliga hundnördar. Det här hade jag sett fram ända sedan jag bokade lägret i december 2015. Dessutom blir det lite nostalgi eftersom jag har bott i Alingsås i 5 år så jag fick möjligheten att köra igenom Alingsås med för att se om stan utvecklats något.

På söndagen 13/8 var det samling klockan 18:00 hos Git på Alfahundcenter där vi fick en kort genomgång av upplägget och göra en presentation av oss själva. Måndag, onsdag och fredag blir det sök medan tisdag och torsdag ägnades åt uppletande och lydnad fm respektive em.

Måndag 14/8
Första passet på förmiddagen fick vi planera själva (utan hjälp av Git) för att visa ungefär hur vi brukade göra och var någonstans i träningen vi var. Penny fick 6 skick totalt med tre skick på vänster respektive höger sida. Skick 2-4-6 på vänster sida låg mer i sol än 1-3-5 på höger sida så Susanne som satt som figge där blev lite mer skum för Penny. Hon ville först inte gå fram till Susanne utan tog en runda på egen hand, förmodligen för att situationen var lite läskig.

Vid lunch hade vi en genomgång av alla ekipage och det jag skulle ta med mig var:
– träna på kravinkallning
– Pennys självständighet så att hon vågar mer

Låt figgarna till en början vara helt synliga och instruera dem att prata med Penny om det behövs för att hon inte vill gå gå ända fram. Och om Penny drar iväg ska jag inte locka på henne. Kommer hon inte på inkallning så gå direkt ut och hämta in henne. Tala även om för hunden att den gjort fel. Är juh medveten om själv att jag inte har någon inkallning på henne, något vi absolut måste jobba vidare med. Sedan vet jag att jag kanske ”daltat” lite. Det beror nog på att när jag hade Skip så fick man alltid ägna sig åt att agera diplomat och det hänger säkert kvar. Är nog lite rädd för att ta konflikter, så det får jag väl jobba vidare på :).

Eftermiddagens pass lade Git upp på följande sätt åt Penny:
Git, Susanne och Pernilla satte i en triangel med ca 15 meter mellan sig. Sedan fick Penny välja att gå mellan dem och få en godis. Om hon fastnade lockade någon av de andra på henne en gång och väntade lite. Avståndet utökades till 20 meter, 30 meter och 35 meter. Hon fortsatte att jobba med bra fart och en härlig attityd. Inga tveksamheter där längre.

Tisdag 15/8
Eftersom det regnade började vi med att träna uppletande i skogen strax utanför Floda. Det blev totalt 2 pass för oss. Det första passet började vi med att låta någon leka med en leksak framför Penny och sedan springa iväg och kasta leksaken på en lämplig plats. Sedan sprang jag ut med Penny i linan efter. Hon var först mer intresserad av någon doft/vittring. Fyra gånger prövade vi att göra detta.

På det andra passet fick jag själv gå ut, leka upp intresset för en leksak, kasta iväg leksaken och sedan springa tillbaka till baslinjen för att se hur hennes minnesbild var. Viktigt att trigga henne lite extra när du håller i kopplet precis så att hon inte kan ta leksaken. På baslinjen fick jag rikta upp henne mot platsen där leksaken låg och sedan släppa henne med ett ”jaa” om hon tittar åt rätt håll.

Sammanfattning: arbeta vidare med att lägga ut leksak. Kom ihåg att tidigt börja med att lägga ut mer än bara 1 leksak, alltså minst 2-3 leksaker för att se om hon behåller minnesbilden.

Eftermiddag
Lydnad – pass 1
Vi har inte kommit särskilt långt med lydnadsbiten än så länge så mitt pass handlade om stadga vid sitt. Penny har svårt att sitta kvar så jag kan inte ställa mig i position med henne vid min vänstra sida. Hon väljer ofta att lägga sig ner i stället (vi har tränat ligg mer än sitt).

 1. Jobba vidare på stadga med ett ”stanna-kvar”-kommando. Mycket träning på stadgan.
 2. Tänk på belöningsplaceringen, att du belönar vid knäet, alltså rakt ner från höften i linje mot knäet. Jag belönar ofta framför vilket innebär att fotpositionen blir sämre.
 3. Pröva att byta ut godis mot leksak som du har placerad under armen.
 4. Kom i håg att skilja på frishaping (använd någon form av signal) och när hunden ska gå in i position hos dig. Det hade jag inte tänkt på tidigare men det märks när mina hundar gärna blandar ihop med att börja bjuda på allsköns beteenden vilken iofs kan se kul men inte är syftet med träningen just då.

Apportering – pass 2
Det var längesedan jag tränade rapportering så jag tänkte att det kunde vara något att diskutera kring. Börja med att Penny sitter framför dig. Klicka sedan för intresse på apporteringsföremål.

 1. en blick
 2. en riktad nos
 3. en nosdutt
 4. gapar
 5. griper
 6. greppar apporten (håller fast)
 7. greppar apporten (håller fast 1 s)
 8. greppar apporten (håller fast 2 s)
 9. greppar apporten (håller fast 3 s)
 10. osv

Börja snabbt att höja kriterierna så att du inte fastnar. Eftersom Penny gillar att ta föremål av olika storlekar och material i munnen hemma så borde inte detta vara så svårt. Det jag tycker är svårt är att höja kriteriet exakt. Det brukar jag ibland fastna på.

När man är nästan 10 timmar utomhus varje dag är det inte mycket människa på kvällarna. Men med TV:n och ett glas rosévin somnade man gott senare :).

Onsdag 16/8
Sökträningen hela dagen. Förmiddagens pass lades upp på följande sätt:
Skick 1: riktade upp Penny mot figgen och sedan släppa henne.
Skick 2: figge 2 fick locka på Penny men hon valde att ta en runda på egen hand. Därefter fick det blir lina.
Skick 3: längre avstånd ut till figgen, riktade in henne, figgen är halvdold och vinkar. När Penny sett figgen sätter figgen sig ner och när figgen är helt dold skickar jag ut Penny.
Skick 4: samma som ovan.

Eftermiddagen pass 2 blev det också totalt fyra skick. Avstånd ut till figgen cirka 40 meter med halvdold figge (pop-up) som vinkar.

Kvällspromenaden längs Säveån med tjejerna i lummig skog.

Sökrutan innehöll en massa fina gula kantareller. Och jag fick hjälp hela dagen att fylla tomma bajspåsar med det gula guldet. Det tackar vi övriga för.

 

Torsdag 17/8
Förmiddag lydnad
Jag valde att få en genomgång av momentet ställande under gång. Själv har jag försökt träna med targetplatta så jag visade Git hur jag brukar göra. Men jag fick en mängd dåliga ställanden eftersom Penny ofta stannar med en tass i luften och det är inte riktigt det jag är ute efter. Sedan blandar jag gärna klicker och omvänt lockande vilket inte heller var så smart i just det här momentet. Först vill jag få in ett snabbt ställande och sedan stadga för att kunna stå kvar. Börja med att bara träna in ställande genom att ha henne framför dig. Lär in stå, sitt och ligg och använd klicker för att få upp snabbheten. När du väl har fått upp den kan du börja varva med omvänt lockande för stadgeträningen.

Instruktören visar hur ett läggande ska göras på ett föredömligt sätt ;).

Under eftermiddagspasset i uppletande kom Git på den geniala idén att använda en liten fluffleksak i snöre istället för annat föremål. Och gissa om detta drog igång Pennys jaktinstinkter. Någon får står ute på pass och rycka undan föremålet precis när hon hittar det. Jobba sedan vidare med i din egna träning att ha längre och längre snöre så att du kan placera dig en bit i från. Eventuellt kan man även använda fiskespö/lina.

Fredag 18/8
Sökträning hela dagen och rutan som vi jobbade i på förmiddagen motsvarade tydligen elitklass. Det var jättebrant på en sidan, den ni ser bakom mig och lite kuperad åt andra hållet (dit Git pekar). Riktigt flåsigt och eftersom jag var lättast på fötter fick jag springa mest. Men det gjorde inget för det behövde jag.

Pass 1 förmiddag:
Vi bytte ut godis mot jaktleksak i snöre från Jami Hundsport. Penny fick 4 skick där hon först fick titta på figgen och sedan gå undan för att se om hon kunde behålla minnesbilden.

Skick 1: halvdold figge som vinkar 35 meter ut
Skick 2: halvdold figge som vinkar 35 meter ut
Skick 3: halvdold figge som vinkar 40 meter ut
Skick 4: halvdold figge som vinkar 45 meter ut

Pass 2 eftermiddag (examen)
Skick 1: halvdold figge som vinkar 40 meter ut
Skick 2: halvdold figge som vinkar 45 meter ut
Skick 3: heldold figge bakom en sten, ingen vittring, följa stig på vägen upp . Avståndet cirka 45 meter och hon sprang rakt ut hela vägen, följde stigen och tog figgen. Jiiiihaaa!

Penny klarade examensprovet :)! Duktiga lilla råttan!

Sammanfattning: jobba vidare med att bara använda figgar som Penny går fram till och känner sig trygg med. Börja med att låta henne gå runt, ta en godis och sedan fortsätta. Locka endast en gång. Om någon figge behöver locka fler gånger och hon inte kommer så använd inte den figgen. Hon väljer själv. Utöka avstånd och minska hjälperna. Träna vidare separat på att apportera föremål och att kunna lämna av dem.

Här kommer lite bilder från dagen. Tack till Cattis som taget bilderna!!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s