R.I.P Prince


 

Prince dödförklarades den 21 april 2016 endast 57 år.

Prince, vars riktiga namn var Prince Rogers Nelson, slog igenom internationellt 1982 med albumet ”1999”, som följdes av en rad bästsäljande albumutgivningar. Han har haft stora framgångar med singellåtar som ”Little red Corvette”, ”When doves cry”, ”Purple rain”, ”Raspberry beret”, ”1999”, ”Kiss”, ”Cream”, ”Diamonds and pearls” och ”The most beautiful girl in the world”.

Under sin karriär erhöll han sju Grammyutmärkelser. Hans skivor har hittills sålts i över 100 miljoner exemplar världen över.

Prince var en suverän gitarrist, vilket han gärna visade, men inte med något traditionellt ”gitarrhjältemanér”. Ett Youtubeklipp som illustrerar det kan hämtas från Rock’n’roll Hall of Fame 2004, då Prince tar över solospelet i George Harrisons Beatlesklassiker ”While my guitar gently weeps”. Framträdandet skedde i samband med att Prince och Harrison (den senare då bortgången sedan 2001) tog plats i det celebra Hall of Fame-sällskapet.

Som gitarrist var Prince tydligt inspirerad av både Jimi Hendrix och Jimmy Page. Insatsen på ”While my guitar…” gav den låten en extra dimension, när Prince briljerar med soloslingor och nära nog hastighetsrekord med fingrarna över den patinerade greppbrädan. Och det i en låt som i studioversion hade Eric Clapton som exekutör av sologitarren (1968), lika suverän, visst – men med en annan teknik, ett annat sound (här ett exempel från en liveversion med Clapton).

Prince var mycket noga med att stå stark mot en pressande omgivning. Han kämpade mot sitt skivbolag för att säkra kontrollen över sitt material och även skydda sitt namn. Vid ett tillfälle skrev han ”slav” i ansiktet på sig själv, en protest mot att han inte ägde sitt material. Slutligen lämnade Prince bolaget, Warner, men kom tillbaka några år senare.

Kampen för att freda sin musik har tydligt demonstrerats på Youtube där vänner av hans musik haft svårt att njuta av den – Prince har envist agerat för att inte släppa ut sina verk fritt i den strömmande internetrymden. Slagning på ”Purple rain” kunde resultera i något som först såg lovande ut, men när musik hördes var det något helt annat, något obegripligt som hördes – ljusår från ”Purple rain”. Kategorisering av musik var inget för Prince. I en intervju för CNN:s Larry King 1999 lyfte stjärnan fram Stevie Wonder som en stor inspirationskälla.

– Jag kan verkligen känna samhörighet med hans skapande, med hans musik, med hans sätt att själv spela så många instrument. Stevie Wonder är en förebild, en verklig inspirationskälla, sade Prince.

Vid samma tillfälle sade han sig vara en troende person, under intervjun som gjordes när Prince kallade sig ”The Artist, fomerly known as Prince”. Han berättade då även om svårigheterna med rätten till egna materialet.

Prince Rogers Nelson föddes den 7 juni 1958 i Minneapolis, den stad han förblev trogen fram till sin död. Fadern John L Nelson spelade i ett jazzband som hette The Prince Rogers Trio, därav Princes dopnamn.

Det var min syster Magdalena som fick mig att börja lyssna på Prince. Och plattan var naturligtvis Purple Rain. Året måste ha varit 1986 eller 1987 tror jag. Prince var en makalös artist, en perfektionist, som behärskade hur många instrument som helst. Alla hans texter är otroligt personliga och många av dem har etsat sig fast i mitt minne för alltid. Många av dem har jag gråtit floder till, särskilt i situationer där förhållanden tagit slut. Här kommer bara ett axplock av alla dessa fantastiska texter:

”I am not a human,
I am a dove
I´m your conscious
I am love”
 – I would die 4 U

”Dearly beloved,
we are gathered here today
to get through this thing called life
– Let´s go crazy

”Act your age mama, not your shoe size!

”Sometimes it snows in April
Sometimes I feel so bad
Sometimes, sometimes I wish that life was never ending,
And all good things, they say, never last”

”People call me rude,
I wish we were all nude
I wish there was no black and white,
I wish there were no rules”
– Controversy

”She took off her dress, and I took a peek
While thunder storm played hide and seek
I begged for a kiss, she gave me 7
Our lips touched and it feel like heaven”
– I love U in me

If I see 11
U can say it’s 7
Still I wish U heaven
– I wish U heaven

”I’m not your lover
I’m not your friend
I am something that you’ll never comprehend”

”No need 2 worry
No need 2 cry
I’m your messiah and you’re the reason why”

”U can be the President
I’d rather be the Pope”

”My name is Prince and I am funky
My name is Prince the one and only”

You’re just as soft as a lion tamed,
You’re just as wet as the evening rain
How will I take it when you call my name?
Your love is driving me… you’re driving me insane

All of the questions in my life will be answered
when I decide which road 2 choose
what is the answer 2 the question of u?

Love’s kiss was running all thru my veins
The bed started shakin’, I don’t know who to blame
Me or this flower right in front of my eyes
Is this my sweet savior or the devil in disguise

Rain is wet, sugar is sweet
Clap your hands, stomp your feet
Everybody, everybody knows (Lovesexy)
When love calls, U got 2 go

I’m just a crazy fool, lost in the world of love

Until the end of time
I’ll be there 4 U
U own my heart and mind
I truly adore U
If God one day stroke me blind
Your beauty I’d still see
Love is 2 weak 2 define
Just what U mean 2 me

”Gentlemen, let’s broaden our minds!
Lawrence…”

All hail – the new king in town
Young and old, gather ‘round
Black and white, red and green
The funkiest man U’ve ever seen

Artisten Prince är död. Jag kan fortfarande inte tro det.

Din musik har alltid betytt och kommer alltid att betyda oerhört mycket för mig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s