Spårträning på juldagen


Vaknade vid 08:15, tog tjejerna på en morgonrunda på dryga timmen. Vi gick stigen till kapellet och tog sedan stranden tillbaka. När jag kom till röset släppte jag båda två en stund. Eftersom Paddan tyckte att hon skulle trycka till Penny, kopplade jag henne så Penny fick springa lös ensam en stund. Hade för lite godis på mig för att kunna träna på inkallning men hon höll sig som max ungefär 20 meter ifrån mig. När vi kom till stranden, ropade jag in henne, belönade och kopplade henne. Hon jagade inte fåglarna som flög runt oss. Paddan däremot höll på att gå upp i atomer i kopplet, av upphetsning för att hon inte fick jaga fåglar som flög över oss fritt. Efter lunch gick jag ut för att lägga varsitt spår till hundarna. Började med Paddans. Hade bestämt mig för att försöka lägga in apportpinnar i spåret och se om hon såg dessa. Om hon nosar på dem skulle jag belöna henne med godis ett par gånger. Spåret blev ca 434 meter långt, liggtid ca 60 minuter och med fyra apporter. Spåret hade två mjuka vinklar och avslutades med en piptennisboll i snöre. Pennys spår blev cirka 80 meter långt och med en liten böj på slutet med en liggtid på cirka 30 minuter. Avslutade med kampleksak/spengummi.

Penny gick sitt spår väldigt fokuserat tills hon kom till spårslutet där hon verkade vara mentalt trött. Det tog en stund innan hon passerade över leksakerna. Tyvärr ville hon inte ta leksakerna idag heller. Utan var mer intresserad av att fortsätta spåra. Vi måste jobba upp intresset för det som bjuds i slutet. Paddan skötte sig 100 %-igt i spåret. Jobbade fokuserat, gick helt korrekt och hittade 2 stycken apporter som hon nosade på. De övriga två fick jag stanna på och kanske vänta en 15-20 sekunder innan hon nosade på. När hon nosade på apporten fick hon bra och belönades med godis. Sedan väntade jag ut henne så att hon nosade/tog apporten i munnen ytterligare 3 gånger innan jag blev passiv och väntade på att hon skulle fortsätta. Det tog kanske max 45 sekunder från sista godisbelöningen tills hon tog upp spåret igen. Vid spårslutet gick hon igång ordentligt på bollbelöningen. Så idag kändes det fantastiskt kul att hon verkade så taggad. Och med tanke på att det varit klass 2 varning här och blåst en hel del så gissar jag att spårkärnan borde ha flyttat på sig men hon höll sig väldigt nära där jag gått.

Mina duktiga töser :). Här kommer dock några påminnelser till mig själv:

  • Not-to-self Penny: funderar på att sätta ut en matskål nästa gång med godis. När hon ätit upp godiset ska jag testa och erbjuda en leksak för att se om hon tar den.
  • Not-to-self Paddan: Träna på markering av apporterna separat. Idag kan hon inte markera dem alls utan jag måste vara väldigt nära för att se när hon nosar på dem. Får även fundera ut vilken typ av markering jag vill ha.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s