140811 Agilityhandling grundkurs 1(2)


Eftersom planen är att försöka få Paddan startklar nästa sommar har vi nu börjat gå en mängd kurser. Först ut är en grundkurs i agilityhandling som Kickan har. Hon driver företaget K9 Educations.

Kursen går ut på att lära sig att styra sin hund med tydliga signaler så att hunden förstår vad du vill och kan följa dig. För att lära sig dessa signar behövs i detta läge inga hinder utan det lär du in utan hinder. All grundträning kan göras utan hinder, istället kan man använda sig av det man har tillgängligt på promenaden som träd, lyktstolpar mm. Den här grundträningen kallas ofta för torr handling.

Vid första kurstillfället fick vi lära oss momenten:

1. Springa runt

Lär hunden att springa runt olika föremål tex lyktstolpar, träd, papperskorgar, koner, hinderstöd som du senare kommer kunna utnyttja till en mängd olika saker:

  • hindersök
  • tajta svängar
  • slalomingångar mm

Steg 1: Först började vi med att ställa oss vid föremålet – en slalompinne – ståendes nära så att fötterna nästan har kontakt med pinnen. Målet är att få hunden att runda pinnen. Vänta tills hunden tittar i rätt riktning, markera med med en belöningssignal och belöna sedan hunden gärna med en godisbit. Godiset ska komma från min andra hand, dvs om hunden springer på vänster sida, använder jag höger hand vid belöningen och tvärtom. Hunden ska även ta några steg i rätt riktning för att få godiset. Efter att jag gett belöningen, ska jag ta upp hunden på min andra sida och sedan ta pinnen från andra hållet. Träna alltid med att göra alla moment från båda sidor.

Steg 2: Innebär att jag skulle vänta ut Paddan så att hon bjuder på lite mer beteende, tex tar fler steg i riktningen runt pinnen. Hela tiden är det viktigt att markera  (tex med klicker) och belöna i den riktning hon ska fortsätta i. Shejpa fram så att hon söker sig runt på egen hand genom att successivt höja kriterierna (kraven).

Steg 3: När hunden kan runda föremålet från båda hållen direkt efter att ha blivit belönad, dvs hon kan ta flera steg i riktningen runt föremålet är det dags att backa och öka mitt eget avstånd till föremålet. Nu ska Paddan själv  röra sig självständigt från mig och springa ut mot föremålet och för det blir hon belönad hos  mig. Avståndet till föremålet ökas på successivt. När hon kan detta från ett par meters avstånd kommer vi att lägga på en verbal signal som kan vara ”ut” eller ”runt”. Jag har valt att använda mig av runt. Signalen ska ges när hon är redo att upprepa beteendet efter att fått belöning.

Steg 4: När Paddan kan springa runt olika föremål även på större avstånd är det dags att ställa upp eller nyttja två föremål tex två lyktstolpar/slalompinnar. Först skickar jag henne runt den enda, vänder sedan om och springer mot det andra. När hon jagat ikapp mig, skickar jag henne vidare mot den andra. Ungefär som att tänka sig två filer, jag ligger alltid i innerfilen medan hon ska ligga i ytterfil. Jag belönar först till en början efter det andra föremålet och låter henne jaga ikapp mig där jag presenterar belöningen, godis/leksak vid min sida. Om jag tränat på framförbyten ska jag variera mellan atyt springa med hunden i ytterfilen (vanlig grundsväng) till att göra framförbyten och få upp hunden på min andra sida inför nästa föremål.

Kom ihåg att:
–  variera belöning, godis och leksak
–  variera höger- respektive vänstervarv

Steg 5: Här ska Paddan skickas mot ett föremål medan jag lämnar henne lite tidigare innan hon hunnit runda föremålet. När hon är på väg mot föremålet ska jag kunna vända mig om och springa åt andra hållet (mot det andra trädet). Hon fuskar lite i början genom att inte fullfölja övningen runt föremålet och istället försöka jaga ikapp mig. Då stannar jag bara upp, går tillbaka, börjar om och ger henne en ny chans. Om det visar sig att det blir flera misslyckade repetitioner så väntar jag en halv sekund innan jag lämnar henne. Då ska hon firas ordentligt de första gångerna för att hon lyckas trots att jag lämnat henne. Målet är att få en hunds som är hängiven de hinder du lämnat henne på trots att jag fortsätter mot nästa hinder.

Steg 6:I det här steget ska man variera hur många gånger hunden ska runda trädet innan belöningen dyker upp. Du kan även springa runt fler träd. Visar det sig vara svårt att få hunden att självmant söka upp det föremål du valt, testa att gå med hunden mot föremålet genom att starta några meter ifrån. Om du går rakt emot föremålet med hunden vid din sida så brukar det relativt lätt att få något att belöna.  När du gått rakt emot föremålet och när det tar stopp, dvs du står framför så brukar hunden gå vidare något/några steg av bara farten, markera och belöna på andra sidan av föremålet. Upprepa från andra sidan. Successivt bantar du bort dig själv genom att inte följa hunden ända fram till föremålet utan att hunden får runda det på egen hand.

2. Hopphinder – fokus framåt

Övning 1:
Sätt upp hunden bredvid dig framför ett hopphinder, utan hoppbom de första repetitionerna, kasta ut en leksak eller be en medhjälpare placera ut belöningsskål med godis 5-10 m bort framför er. Om du inte har någon som kan hjälpa till tar du med hunden och placerar ut skålen själv. När hunden fokuserar framåt på sin belöning, ger du frisignalen och låter hunden springa mellan hinderstödenf ram till sin belöning Träna på att hunden kan starta både från din högra och din vänstra sida. Utveckla denna övning vidare genom att lägga upp en bom men börja med en väldigt låg höjd. Målet med övningen är fokus framåt och hindersug.

Övning 2:
Sätt hunden framför ett hopphinder på kommandot ”stanna kvar”, kliv sedan ut i sidled och ta något/några steg framåt, tänk på att inte passera hinderstödet. När hunden släpper dig med blicken och tystar på sin belöningen som ligger utkastad eller utplacerad som i föregången övning, ger du ”frisignal” alternativt passa på att döpa hindret till ”hopp”. eller något liknande. Rör dig själv framåt parallellt med hunden. Träna från båda sidor och på låga hinder.

Övning 3:
Sätt hunden framför ett hopphinder på kommandot ”stanna kvar”, kliv sedan ut i sidled och ta något/några steg framåt, tänk på att inte passera hinderstödet. När hunden släpper dig med blicken och titta framåt på sin linje (på hopphindret/mellan hinderstöden), ge frisignalen ”fri” eller ”hopp”. När hunden skjuter ur sin position, kasta ut leksaken där du tidigare hade placerat belöningen i föregående övningar) samtidigt som du också rör dig framåt.  Träna från båda sidor och på låga hinder.

3. Inlärning av tunneln

Här är det bra med vissa förkunskaper som tex att kunna ta sin hund i halsbandet. Hunden måste vara bekväm med att du eller någon annan person kan hålla i halsband/sele.

Steg 1: Använd dig av en kort rak tunnel så att hunden kan se rakt igenom den, Be någon hjälpa dig att hålla hunden vid ena öppningen medan du själv går till den andra öppningen och lockar/kallar på hunden. När hunden kommer genom tunneln, belöna generöst hos dig. Variera mellan leksak och godbitar.

Steg 2: När hunden obekymrat springer från medhjälparen till dig genom tunneln kan du börja träna på egen hand. Ställ dig med hunden framför tunneln och låt hunden själv utforska. Eftersom hon tidigare springrunt genom tunneln ett antal gånger innan och blivit generöst och glatt belönad kommer hunden med största sannolikhet att gå in i tunneln, så då belönar du omedelbart  genom att kasta belöningen till andra sidan av tunneln så hunden ser belöningen och fortsätter genom tunneln fram till sin belöning. Här rä det bäst att belöna med en kastad leksak, men om hunden inte uppskattar leksaker kan du även kasta en stängd godisburk eller något liknande som du springer fram och öppnar när hunden jagat ifatt den. När hunden börjar bjuda på att springa genom tunneln utan några pauser då du står och väntar på att hunden ska agera kan du lägga in en signal, tex ”tunnel” eller ”igenom” eller ”genom”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s