Lek- och belöningsutvecklingskurs


I måndags den 14 juli var Paddan och jag på kurs för Tina Gavling från Kungliga hundar i Göteborg. Kursen gick ut på att utveckla leken och olika belöningar så att hunden blir mer motiverad.

Kursen hölls hos Working Mates Kennel i Örsundsbro http://www.workingmates.se/ som hade en härlig utomhusplan och en inomhuslokal. Det skulle senare komma att behövas ;).

Det är viktigt att hitta bra belönngar som hunden gillar och det kan vara tex:

 1. mat (testa dig fram på olika saker)
 2. lek (kamp, jakt, brottning, jaga katter, lukta på fläckar, glad i bollar, jaga fåglar osv)
 3. Störning
 4. Klapp
 5. Rösten
 6. Klapp i händerna

Titta efter vilken respons belöningen får hos hunden, när den tar belöningen. Är den positiv genom att hunden viftar på svansen tex.  Hunden ska få betalt för presentationen som gäller för ”Den här situationen…”.

Det finns lite belöningsregler man kan fundera kring och syftet med dessa är att du aldrig ska bli irriterad. Blir du irriterad av någon orsak ta tag i det och lös det. Här är några belöningsregler:

 • ju lugnare hund desto färre belöningsregler
 • inga släppsignaler
 • ha saker utlagda – använd omvänt lockande
 • planera alltid belöningen och ha en plan för denna.
 • lär hunden att den bara kan göra rätt.

Att tex använda en felsignal ”Ojoj nu blev det fel..” du låter fortfarande glad men ger inte hunden någon belöning utan tar om vad det nu var som blev fel.

När det gäller Paddan ska jag utveckla leken och använda en leksak hon verkligen gillar, den behåller jag hos mig. Sedan kastar jag en leksak som hon tycker lite mindre om och när hon hämtat den använder jag leksaken hos mig genom att höja värdet på den så att hon kommer tillbaka. Så småningom kan man utveckla detta till att hon ska komma tillbaka/apportera leksaken till mig.

 1. Ha alltid tilgång till 2 leksaker. Kasta den som är lite mindre värd. När hon tar den tar du fram en nätboll med en pipleksak, tex, och gör den jätterolig.
 2. Gör något jätteroligt med hjälp av ljud och kroppspråk.

Tänk på att störningsträna hunden och även störningsöverträna hunden. Det är viktigt att övningen hunden ska göra inte bli för svår. Fördelen med att störningsöverträna kan innebära att när ni kommer till en tävlingsplats så tycker hunden att ”yes det är plättlätt” (Tinas anmärkning :)).

Träna på många olika platser och träna tävlingsmässigt. För på tävling (lydnad) har du inte tillgång till godis och leksaker (som får synas).

 • Hunden ska vilja ha belöningen, dvs ta den på en gång annars tar du tillbaka den och behåller den.
 • Öka värdet på leksaken eller leken. Välj en leksak, gör den åtråvärd, stoppa sedan undan leksaken. Tina kallade den här leken för ”My Precioussss”. Hon hade valt en leksak som hon gömt undan och tog fram den en gång varje dag och sa ”My Preciouss” för att göra hunden nyfiken, sedan stoppade hon undan den. Detta pågick under ungefär en vecka.
 • Låtsas bli rädd för hunden ”Ooooh” och backa undan.
 • Var tydlig.
 • Ha kul
 • Träna aldrig när du är irriterad om hunden inte är fokuserad utan välj istället att träna på något moment som hunden är bra på, oavsett om det råkar vara ett tricks.

Belöningssignaler:

 • klicker
 • varsegod
 • ta den (ha godis bakom tex ett hinder)
 • slutsignal (slut, hopp- och lek etc)

Belöna upp bursituationer!

Tänk även på att utveckla belöningarna innan du använder dem som belöningen efter ett moment så att du vet att hunden uppskattar dem. Och slutligen utvärdera passen – vad skulle du eller ska du utveckla vidare på?

Under kvällens gång hade vi även ett par praktiska moment.

 1. Utomhus med olika leksaker och godis för att se vad hunden gillade bäst. Paddan gillade naturligtvis allt godis lika mycket. Oavsett om det var levergodis, leverhjärtan, torkad blodpudding, köttbullar eller korv.
 2. Inomhus – störningsträning med hjälp av kamrat som gick runt och gjorde olika saker. Hon vände sig om tittade efter mig jätteduktigt nästan hela tiden utom vid några tillfällen. När en av de andra ”luriga deltagarna” satt med en köttbulle och låtsades mumsa då var det nåågot svårare att få Paddan att söka ögonkontakt med mig. Men som den terrier hon är insåg hon väl att det kommer juh inget kanske måste titta på matte och vips blev det klick-godis.

De övriga deltagarna hade med sig Rhodesian Ridgeback 6 st, 1 st Bracco Italiano och 2 st Australian Cattledog och så en foxterrier mitt upp i alltihopa.

Sammanfattningsvis en väldigt bra kväll. Jag ska gå hem och träna vidare på hur vi jobbar vidare med att få Paddan att släppa leksaker och komma tillbaka. Behöver köpa lite nya leksaker för detta ändamål :).

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s